Stage in de uitvaartopleiding

Wij geloven in de kracht van ervaren. Daarom nemen wij je graag mee op stage. Wij laten je zien en voelen hoe een condoleance en/of uitvaart in de praktijk gaat. Je leert hoe je de helikopterview houdt, bijstuurt daar waar nodig en hoe je met kleine details het afscheid een persoonlijke “touch” geeft. Jouw nieuwsgierigheid moedigen wij aan, geen vraag is te gek.

De kracht van stagelopen 

  • Stagelopen is een unieke kans, veel uitvaartondernemingen willen geen ‘pottenkijkers’.
  • Je leert hoe een fijne en effectieve samenwerking met andere partijen plaatsvindt, zoals medewerkers van het crematorium, de begraafplaatsbeheerder en chauffeur van de rouwauto.
  • Het biedt de mogelijkheid om de echte werkomgeving van dichtbij te observeren. De stage slaat een brug tussen theoretische kennis van de e-learning en praktische toepassing ervan in het werkveld.
  • Je ziet hoe een uitvaartbegeleider communiceert met de nabestaanden, hoe geïmproviseerd wordt en dat geen enkele uitvaart hetzelfde is.
  • Wij zijn open, helder en transparant. Jouw vragen houden ons ook scherp waarom we dingen doen, zoals we die doen.

Hoe werkt stagelopen? 

Wanneer ik, Daniëlle, een melding ontvang voor mijn uitvaartonderneming Een Bijzonder Afscheid in het mooie Twente, overleg ik met nabestaanden of een uitvaartbegeleider in opleiding mag meelopen tijdens de condoleance en/of uitvaart. Met goedvinden ontvang je van mij een bericht. Je kunt dan aangeven of je tijd hebt om mee te gaan op stage. In overleg kan je stage plaatsvinden bij een collega bij jou in de buurt, die dezelfde werkwijze heeft als ik. 

Hoe zien de stagedagen bij een uitvaartbegeleider eruit?

Ik ontvang je in Borne, waar we het draaiboek doornemen. Samen rijden we naar de familie en ik stel je persoonlijk voor. Bij een condoleance regelen we de routing en alle details die voor dat moment nodig zijn. In het geval van een uitvaart wordt de overledene opgehaald in bijvoorbeeld een afscheidshuis of in de woning bij een thuisopbaring. Daarna gaan we naar het crematorium, de begraafplaats of een bijzondere locatie waar het afscheid plaatsvindt. Bij een crematie neem ik je (indien mogelijk) mee naar de ovenruimte voor een kijkje achter de schermen. Na afloop evalueren we de dag onder het genot van een kop koffie of thee. Hoe heb jij deze dag ervaren? Welke leermomenten neem je mee? En tot welke inzichten ben je gekomen?

Hoe zien de stagedagen bij de laatste verzorging eruit?

Wij werken samen met Rouwservice Nederland. Zij nemen jou mee in de wereld van de laatste verzorging en laten je zien en ervaren hoe dit gaat. De stagelocaties zijn verspreid over het hele land en regelen wij voor je. Wat zeg je bij binnenkomst? Hoe betrek je nabestaanden bij de laatste verzorging? Zijn er nog rituelen?

“Vertel me iets en ik vergeet het, laat me iets zien en ik onthoud het,
betrek me erbij en ik begrijp het.”

Jouw praktijkdagen binnen de opleiding

Tijdens de praktijkdagen ontmoet je de andere deelnemers, want wat is er leuker dan samen met gelijkgestemden stappen maken! De eerste praktijkdag gaan we op roadtrip langs verschillende locaties in Borne (Overijssel) en omgeving. Ter inspiratie vindt de tweede praktijkdag plaats bij Erve Hondeborg, een unieke en sfeervolle locatie waar ik regelmatig uitvaarten vormgeef.

Nieuwsgierig of Puur Aandacht bij jou past? We ontmoeten je graag tijdens de oriëntatiedag! 

Kom naar de oriëntatiedag

Programma:

 Uitleg vormgeven rouwkaart

 Bezoek aan kistendepot en verzorgingsruimte

 Kist met touwen in het graf laten zakken

 Woorden voor een afscheidsplechtigheid (gastles)

 Voorlopen

 Spreken achter de katheder

 Begeleiden van de overledene in en uit de rouwauto.

 Draaiboek maken

 Baby- en kinderuitvaarten (gastles)

 Ondernemerschap